Een variabel product volgt de evolutie van de Belgische groothandelsmarkten. De prijs per kilowattuur wordt iedere maand of om de drie maanden aangepast. De tariefkaart bepaalt de periodiciteit van de indexatie, de tariefformule voor de indexatie van de prijs en ze omschrijft de indexatieparameter van de tariefformule.
Door het afsluiten van een contract met variabele prijs (of met “geïndexeerde” prijs), heeft de consument geen zicht op de prijs die hij zal betalen. De consument moet zich ervan bewust zijn dat zijn factuur aanzienlijk kan variëren van jaar tot jaar volgens de evolutie van de marktprijzen. Wanneer de prijzen op de energiemarkten hoog zijn, kan een consument die voor een contract met variabele prijs heeft gekozen echter profiteren van een eventuele toekomstige daling van de energieprijzen zonder van contract te moeten veranderen. Hij stelt zich wel ook bloot aan het risico van een prijsstijging. Zonder een actief beheer door de consument van zijn energiecontracten zijn producten met variabele prijzen op lange termijn minder duur dan producten met vaste prijs die een grotere risicopremie bevatten die door de leverancier wordt doorgerekend op de factuur van de klant.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
- De prijs per kWh is lager | - U neemt het risico prijsstijgingen te ondervinden |
- U profiteert van een prijsdaling op de energiemarkt | - Bij het afsluiten van een contract kent u niet de prijs, die voor de verbruiksperiode wordt toegepast |
- In het algemeen is een variabel tarief op lange termijn goedkoper |
Voordelen
- De prijs per kWh is lagerNadelen
- U neemt het risico prijsstijgingen te ondervinden
Voordelen
- U profiteert van een prijsdaling op de energiemarktNadelen
- Bij het afsluiten van een contract kent u niet de prijs, die voor de verbruiksperiode wordt toegepast
Voordelen
- In het algemeen is een variabel tarief op lange termijn goedkoperNadelen
De CREG heeft een tabel gepubliceerd die goed het verschil verduidelijkt tussen een fix en een variabel tarief.
Leveranciers berekenen de prijs van een variabel energiecontract volgens een tariefformule in deze vorm:
(a * X) + b
X is de indexatieparameter. De leverancier kiest welke indexatieparameter X een contract volgt en ze bepalen de waarden a en b. Het resultaat van die formule is de prijs die u per kWh betaalt. U vindt de prijsformule en de gebruikte indexatieparameter in de tariefkaart van elk contract.